Vepřová líčka a pyré z vanilkového květáku

Vepřová líčka a pyré z vanilkového květáku

Recept na vepřová líčka s vanilkovo-květákovým pyré a redukcí z portského vína

Kombinace dokonale měkkých vepřových líček, sametového květákového pyré s voňavou vanilkou a bohaté redukce z portského vína vytváří nezapomenutelný gastronomický zážitek. Jemná sladkost vanilky skvěle doplňuje robustní chuť masa a dodává pokrmu rafinovanou harmonii.

Proč si tento pokrm zamilujete?

  • Dlouze dušená vepřová líčka, která se doslova rozplývají na jazyku
  • Květákové pyré s vanilkou, které dodává jemnost a sametovou texturu
  • Intenzivní redukce z portského vína, která krásně podtrhne chuť masa
  • Ideální jídlo na slavnostní večeři nebo když chcete ohromit hosty

Ingredience: 

Vepřová líčka:

  • 150 g vepřových líček
  • Sůl, černý pepř (dle chuti)
  • 1 lžíce olivového oleje (na opečení)
  • 1 stroužek česneku (drcený)
  • 1 menší cibule (jemně nakrájená)
  • 100 ml červeného portského vína
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička másla (na zjemnění omáčky)

Květákové pyré s vanilkou:

  • 150 g květáku (rozděleného na růžičky)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička másla
  • 1 vanilkový lusk Gourmet (použijeme semínka)
  • Sůl a bílý pepř (dle chuti)

Redukce červeného portského vína:

  • 100 ml červeného portského vína
  • 1 lžička cukru (nebo podle chuti)

Postup: 

Příprava vepřových líček:

Vepřová líčka osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a líčka zprudka opečte ze všech stran, aby získala zlatavou barvu. Přidejte drcený česnek a nakrájenou cibuli, nechte krátce osmahnout. Zalijte portským vínem a nechte víno zredukovat asi na polovinu. Přidejte hovězí vývar, snižte teplotu a nechte líčka dusit přikryté na mírném ohni 1,5 až 2 hodiny, dokud nebudou krásně měkká. Pokud je třeba, přidejte během dušení trochu vody nebo vývaru.

Dokončení omáčky:

Po dokončení dušení vyjměte líčka z pánve a zredukujte zbylou omáčku na požadovanou hustotu. Na závěr přidejte lžičku másla, aby byla omáčka hedvábná a lesklá.

Vanilkovo-květákové pyré:

Růžičky květáku vařte v osolené vodě do měkka (asi 10–15 minut). Po uvaření květák sceďte a přendejte do mixéru. Otevřete vanilkový lusk Gourmet podélně a vyškrábněte semínka. Přidejte semínka vanilky do mixéru ke květáku. K vařenému květáku přidejte smetanu, máslo, špetku soli a bílého pepře. Vše rozmixujte do hladkého pyré. Pokud je pyré příliš husté, přidejte trochu smetany navíc, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Příprava redukce červeného portského vína:

V malém rendlíku zahřívejte 100 ml červeného portského vína spolu s lžičkou cukru na mírném ohni. Nechte směs pomalu zredukovat, dokud nezíská sirupovitou konzistenci.

Servírování:

Na talíř položte porci vanilkovo-květákového pyré. Na pyré umístěte měkká vepřová líčka. Pokrm ozdobte redukcí z červeného portského vína, kterou jemně přelijte přes líčka a kolem talíře pro vizuální efekt. Pokud chcete, můžete přidat ještě několik zelených lístků bylinek (např. mikrobylinky nebo tymián) jako ozdobu.

Tento recept je mistrovskou hrou chutí – hluboká, karamelová sladkost portského, jemná vanilka a bohatá struktura líček vytvářejí kombinaci, která potěší i ty nejnáročnější gurmány. Kdo si dá první sousto?