Vepřová líčka a pyré z vanilkového květáku
Vepřová líčka a pyré z vanilkového květáku
Recept na vepřová líčka s vanilkovo-květákovým pyré a redukcí z portského vína
Kombinace dokonale měkkých vepřových líček, sametového květákového pyré s voňavou vanilkou a bohaté redukce z portského vína vytváří nezapomenutelný gastronomický zážitek. Jemná sladkost vanilky skvěle doplňuje robustní chuť masa a dodává pokrmu rafinovanou harmonii.
Proč si tento pokrm zamilujete?
- Dlouze dušená vepřová líčka, která se doslova rozplývají na jazyku
- Květákové pyré s vanilkou, které dodává jemnost a sametovou texturu
- Intenzivní redukce z portského vína, která krásně podtrhne chuť masa
- Ideální jídlo na slavnostní večeři nebo když chcete ohromit hosty
Ingredience:
Vepřová líčka:
- 150 g vepřových líček
- Sůl, černý pepř (dle chuti)
- 1 lžíce olivového oleje (na opečení)
- 1 stroužek česneku (drcený)
- 1 menší cibule (jemně nakrájená)
- 100 ml červeného portského vína
- 100 ml hovězího vývaru
- 1 lžička másla (na zjemnění omáčky)
Květákové pyré s vanilkou:
- 150 g květáku (rozděleného na růžičky)
- 50 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička másla
- 1 vanilkový lusk Gourmet (použijeme semínka)
- Sůl a bílý pepř (dle chuti)
Redukce červeného portského vína:
- 100 ml červeného portského vína
- 1 lžička cukru (nebo podle chuti)
Postup:
Příprava vepřových líček:
Vepřová líčka osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a líčka zprudka opečte ze všech stran, aby získala zlatavou barvu. Přidejte drcený česnek a nakrájenou cibuli, nechte krátce osmahnout. Zalijte portským vínem a nechte víno zredukovat asi na polovinu. Přidejte hovězí vývar, snižte teplotu a nechte líčka dusit přikryté na mírném ohni 1,5 až 2 hodiny, dokud nebudou krásně měkká. Pokud je třeba, přidejte během dušení trochu vody nebo vývaru.
Dokončení omáčky:
Po dokončení dušení vyjměte líčka z pánve a zredukujte zbylou omáčku na požadovanou hustotu. Na závěr přidejte lžičku másla, aby byla omáčka hedvábná a lesklá.
Vanilkovo-květákové pyré:
Růžičky květáku vařte v osolené vodě do měkka (asi 10–15 minut). Po uvaření květák sceďte a přendejte do mixéru. Otevřete vanilkový lusk Gourmet podélně a vyškrábněte semínka. Přidejte semínka vanilky do mixéru ke květáku. K vařenému květáku přidejte smetanu, máslo, špetku soli a bílého pepře. Vše rozmixujte do hladkého pyré. Pokud je pyré příliš husté, přidejte trochu smetany navíc, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Příprava redukce červeného portského vína:
V malém rendlíku zahřívejte 100 ml červeného portského vína spolu s lžičkou cukru na mírném ohni. Nechte směs pomalu zredukovat, dokud nezíská sirupovitou konzistenci.
Servírování:
Na talíř položte porci vanilkovo-květákového pyré. Na pyré umístěte měkká vepřová líčka. Pokrm ozdobte redukcí z červeného portského vína, kterou jemně přelijte přes líčka a kolem talíře pro vizuální efekt. Pokud chcete, můžete přidat ještě několik zelených lístků bylinek (např. mikrobylinky nebo tymián) jako ozdobu.
Tento recept je mistrovskou hrou chutí – hluboká, karamelová sladkost portského, jemná vanilka a bohatá struktura líček vytvářejí kombinaci, která potěší i ty nejnáročnější gurmány. Kdo si dá první sousto?