RECEPT - Vánoční zapékaný žloutkový krém s vanilkou

Vánoční zapékaný žloutkový krém s vanilkou:

Ingredience:

  • Smetana 500g
  • Cukr 80g
  • Žloutky 5ks
  • Vanilkový lusk 1ks
  • Rozinky 50g
  • Bílí rum 50g
  • Vanilkový lusk 1ks

 

Drobenka:

  • Perník na strouhání 100g
  • Máslo 50g
  • Cukr 100g

Postup:

  • Smetanu s cukrem a vyškrábnutým vanilkovým luskem přivedeme k varu a odstavíme. Vychládlou směs smícháme se žloutky ve stejnorodou hmotu a přelijeme do předem připravených zapékacích misek. Do každé misky dáme lžičku předem naložených rozinek v bílém rumu s vanilkou. Naplněné misky budeme zapékat ve vysokém plechu, který naplníme vodou tak, aby sahala do poloviny zapékacích misek pro rovnoměrné pečení. Zapékáme v troubě na 140°C cca 30minut (stupně a délka pečení se může měnit v závislosti na troubě). Správně upečený krém se bude uprostřed formy zlehka třást. Upečené misky vyndáme z trouby a zasypeme předem zapečenou perníkovou drobenkou a necháme vychladnout a v lednici odležet do druhého dne.

Drobenka:

  • Všechny suroviny promícháme do stejnorodé hmoty. Rozprostřeme na plech a zapékáme na 100°C do křupava.