RECEPT - Vánoční zapékaný žloutkový krém s vanilkou
Ingredience:
- Smetana 500g
- Cukr 80g
- Žloutky 5ks
- Vanilkový lusk 1ks
- Rozinky 50g
- Bílí rum 50g
- Vanilkový lusk 1ks
Drobenka:
- Perník na strouhání 100g
- Máslo 50g
- Cukr 100g
Postup:
- Smetanu s cukrem a vyškrábnutým vanilkovým luskem přivedeme k varu a odstavíme. Vychládlou směs smícháme se žloutky ve stejnorodou hmotu a přelijeme do předem připravených zapékacích misek. Do každé misky dáme lžičku předem naložených rozinek v bílém rumu s vanilkou. Naplněné misky budeme zapékat ve vysokém plechu, který naplníme vodou tak, aby sahala do poloviny zapékacích misek pro rovnoměrné pečení. Zapékáme v troubě na 140°C cca 30minut (stupně a délka pečení se může měnit v závislosti na troubě). Správně upečený krém se bude uprostřed formy zlehka třást. Upečené misky vyndáme z trouby a zasypeme předem zapečenou perníkovou drobenkou a necháme vychladnout a v lednici odležet do druhého dne.
Drobenka:
- Všechny suroviny promícháme do stejnorodé hmoty. Rozprostřeme na plech a zapékáme na 100°C do křupava.