RECEPT - Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou

Vanilkovo-banánová zmrzlina podávaná v briošce s použitím Vanilkového extraktu Premium a Mleté vanilky Premium

Ingredience pro zmrzlinu:

  • 400 g smetany (36%)
  • 200 g plnotučného mléka
  • 120 g cukru
  • 100 g žloutků (cca 5–6 žloutků)
  • 60 g glukózy
  • 1 vanilkový lusk (se semínky)
  • 1/2 lžičky Vanilkového extraktu Premium
  • 400 g banánového pyré (z dobře zralých banánů)

Příprava zmrzliny

1. Příprava vanilky:

  • Otevřete vanilkový lusk podélně a vyškrábněte semínka. Semínka i lusk vložte do smetany.

2. Ohřívání smetany a mléka:

  • V hrnci zahřejte smetanu, mléko a vanilkový lusk (i semínka) na mírném ohni. Nepřivádějte k varu, jen jemně zahřívejte, aby se vanilka mohla uvolnit do směsi. Jakmile je směs horká, vyjměte vanilkový lusk.

3. Žloutkový základ:

  • Mezitím v míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a nadýchané konzistence.

4. Spojení směsí:

  • Pomalu přilévejte horkou smetanovou směs do žloutků, neustále míchejte, aby se žloutky nezdrcaly.
  • Směs vraťte do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezačne lehce obalovat lžíci. Směs by neměla vřít.

5. Přidání glukózy a banánového pyré:

  • Do směsi přidejte glukózu a dobře promíchejte. Poté přidejte banánové pyré a 1/2 lžičky Vanilkového extraktu Premium.

6. Chlazení a mražení:

  • Směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu, poté ji přesuňte do lednice na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc).
  • Po vychlazení směs přelijte do zmrzlinového stroje a nechte ztuhnout podle návodu na vašem stroji. Pokud nemáte stroj, můžete směs dát do mrazáku a každou hodinu ji promíchat, dokud nezískáte zmrzlinovou konzistenci.

Příprava briošky

Ingredience (asi 20 kusů):

  • 300 g mouky '00'
  • 200 g mouky Manitoba
  • 15 g čerstvých pivovarských kvasnic
  • 3 velká vejce
  • 180 g měkkého másla
  • 80 g plnotučného mléka
  • 80 g cukru
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce akátového nebo divokého medu
  • 18 g rumu
  • 1 lžička Mleté vanilky Premium nebo semínka z 1 vanilkového lusku
  • Nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů a 1 citronu
  • 8 g soli

Postup:

1. Aktivace kvasnic:

  • Ve vlažném mléce rozpusťte čerstvé kvasnice spolu s trochou cukru a nechte 10 minut odpočívat, dokud se kvasnice neaktivují.

2. Příprava těsta:

  • V míse smíchejte obě mouky, cukr, sůl a vanilku (Mletou vanilku Premium nebo semínka vanilkového lusku). Přidejte med, vejce, nastrouhanou citrusovou kůru a aktivované kvasnice.
  • Pomalu přidávejte měkké máslo a rum, a vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit. Těsto můžete hníst ručně nebo použít kuchyňský robot.

3. Kynutí:

  • Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. Tvarování briošek:

  • Po vykynutí těsto rozdělte na malé kousky (asi 20 kusů) a vytvarujte z nich malé kuličky. Umístěte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30–40 minut kynout.

5. Pečení:

  • Troubu předehřejte na 180 °C. Briošky pečte asi 15–20 minut, dokud nebudou zlatavé.

6. Servírování:

  • Rozkrojte briošku na polovinu a vložte do ní kopeček vanilkové banánové zmrzliny.

7. Ozdoba:

  • Podávejte s čerstvou mátou nebo tymiánem a případně ozdobte plátkem banánu nebo jiným ovocem.

8. Tipy:

  • Vanilka v zmrzlině krásně zvýrazní sladkou chuť banánu a briošky.
  • Zmrzlinu můžete podávat i samostatně nebo v kombinaci s jinými ovocnými pyré dle chuti.
  • Tento pokrm spojuje jemnost domácí zmrzliny s měkkou a voňavou brioškou, což vytváří luxusní dezert.